spreekbeurt
(onderaan staan fijtjes en weetjes over de dieren)
de dolfijn
Dolfijnen behoren tot de walvisachtigen waartoe ook de walvissen behoren. Er zijn 36 soorten dolfijnen en de meest bekende is de tuimelaar. Dolfijn Flipper, welke je misschien wel kent van televisieseries of verhalen, is een tuimelaar. Vind hier al je informatie voor je spreekbeurt dolfijnen.
Dolfijnen
We denken vaak dat dolfijnen tot de vissen behoren, maar dit is niet zo. Een dolfijn in is een zoogdier en er zijn grote verschillen tussen vissen en zoogdieren. Het belangrijkste verschil tussen vissen en zoogdieren is de voortplanting, het krijgen van jongen. Dolfijnen leggen geen eieren zoals vissen dit doen. Dolfijnen baren zelf jongen en zogen deze ook, iets wat vissen ook niet doen. Een zwangerschap van een dolfijn duurt ongeveer twaalf maanden.
Dolfijnen zijn intelligent en sociaal
Als je weleens dolfijnen gezien hebt in shows of op televisie, dan heb je vast gezien dat dolfijnen allerlei kunstjes kunnen doen. Dolfijnen zijn intelligente dieren die in staat zijn om zulke kunstjes aan te leren. Ook zijn dolfijnen sociaal, ze leven in groepen bij elkaar en zijn vaak familie van elkaar. Dolfijnen hebben ook hun eigen taal met verschillende soorten geluiden, hiermee kunnen ze met elkaar spreken. En ook zien we natuurlijk dat ze niet alleen contact hebben met elkaar, maar ook met de mens. Je kunt hier verschillende voorbeelden van zoeken voor tijdens je spreekbeurt dolfijnen.
Honden
De hond wordt gemiddeld 15 jaar oud. Een mannelijke hond wordt een reu genoemd, een vrouwelijke hond is een teef en een jonge hond wordt een pup of een welp genoemd. Een hond loopt op vier poten. Aan iedere poot heeft hij vier tenen en onder zijn poten heeft hij zachte voetzooltjes. Deze zorgen ervoor dat de hond niet uitglijdt.
Horen, zien en ruiken van honden
Honden hebben hele goede oren en horen zelfs beter dan de mens. En dit geldt niet alleen voor het gehoor, maar ook voor de neus en de ogen van de hond. Honden hebben een hele sterke reukzin, dat betekend dat ze heel goed kunnen ruiken. Het ruiken doen ze natuurlijk met hun hun en doordat hun neus nat is, kunnen ze beter ruiken. Door middel van geuren communiceren honden ook met elkaar. Honden laten geuren achter voor andere geuren op neushoogte en daarmee laten ze bijvoorbeeld zien dat een bepaalde plek van hun is, hun territorium. Verder kunnen honden heel goed zien in het donker en in de schemering, in tegenstelling tot de mens.
De afkomst van de hond
Ook al zullen we het niet meteen denken, de hond is een roofdier. De hond stamt af van de hondachtigen, waartoe ook wolven en vossen behoren. De tamme hond stamt af van de wolf. Wij kennen de hond natuurlijk vooral als huisdier, maar er zijn ook honden die in het wild leven, zoals de wilde hond.
De hond als huisdier
Er zijn ook tamme honden. Deze honden worden als huisdier gehouden of het zijn honden die voor werk gebruikt worden. Deze laatste groep bestaat ook. Zo zijn er: politiehonden, reddingshonden, boederijhonden, waakhonden, blindegeleidehonden en ga zo maar door. Dit soort honden zijn vaak bepaalde rassen die bepaalde eigenschappen hebben die goed zijn voor het werk. Zo is de sint bernardshond een goede reddingshond omdat ze zo goed kunnen ruiken. Maar de golden retriever wordt vaak gebruikt als blindegeleidehond, omdat ze goed te onderwijzen zijn.
De wilde honden
Veel wilde honden leven in grote groepen met andere wilde honden. De zintuigen van wilde honden zijn nog beter ontwikkeld dan de zintuigen van de honden die wij thuis houden en dat is begrijpelijk. De wilde honden moeten zichzelf voeden en daarvoor gaan ze op jacht. Vaak zijn wilde honden ook groter dan de tamme honden, doordat ze langere poten hebben. Enkele wilde honden zijn:
- Dingo’s
- Boshonden
- Jakhalzen
- Coyotes
Het eten en drinken
De hond is een echte vleeseter en eet dus het liefste vlees. De meeste honden krijgen hondenbrokken en dat soort voedsel wat in dierenwinkels en supermarkten gekocht kan worden. Verder houden honden ook van kluiven waarop ze bijten en wat ze opeten. Maar honden eten ook plantaardig voedsel, dus eigenlijk kunnen we net zo goed zeggen dat honden alleseters zijn. We moeten overigens wel uitkijken, want er is voedsel wat wij mensen wel kunnen eten, maar wat voor honden giftig is. Een voorbeeld hiervoor is chocolade. Je zou tijdens je honden spreekbeurt chocolade kunnen meenemen en vragen of een hond dit mag eten.
Wilde honden jagen zelf op hun voedsel in de natuur. Sommige wilde honden jagen in groepen, terwijl anderen het alleen doen. Ze eten en jagen vooral op grote dieren, zoals zebra’s en gazelles. Ze grijpen zo’n dier door hun tanden erin te zetten en het te doden. Hun tanden zijn sterk genoeg om het vlees van het dier af te eten. Ook hebben ze zulke sterke kiezen waarmee ze de botten van zo’n dier kunnen verbrijzelen. Een iets minder fris feitje in deze honden spreekbeurt: als de honden het dier opgegeten hebben, keren ze terug naar hun jongen en hier spugen ze stukken vlees uit, zodat hun jongen mee kunnen eten.
Rassen
Er zijn veel verschillende rassen honden, ongeveer 400 soorten. Een aantal rassen staan hieronder. Maar dit zijn maar een paar soorten rassen waarover je zou kunnen vertellen tijdens je honden spreekbeurt. Er zijn er nog veel meer en ook heel veel soorten die (nog) niet zo bekend zijn.
- Golden retriever
- Herdershond
- Rottweiler
- Chihuahua
- Sint bernardshond
- Berner sennenhond
- Border collie
Paarden
Het paard heeft vier benen, een hoofd, een romp en een staart bestaande uit lange haren. Het paard heeft vier hoeven welke vaak bedekt worden met hoefijzers zodat de hoeven minder snel afslijten. Paarden hebben een heel goed gehoor en schrikken daardoor snel van geluiden. Het is dus belangrijk dat de omgeving rustig is van een paard. Ook hebben paarden zeer goede ogen, alleen kunnen zij alleen zien wat er naast zich gebeurd. Een paard kan voor en achter zich niks zien. Het is dus belangrijk om niet achter een paard te gaan staan. Een mooi leerpunt voor tijdens je spreekbeurt paarden.
De geschiedenis van het paard
Een paard is de mens altijd zeer van nut geweest. Al in de vroege geschiedenis werden paarden gebruikt als vervoersmiddel of als hulpmiddel bij het vervoeren van spullen. Ook werd de paard gebruikt bij het werk op het land, bij de jacht, maar het paard wordt ook gebruikt voor sport en ontspanning. Vandaag de dag wordt het paard in Nederland vooral gebruikt voor het paardrijden. We hebben immers tegenwoordig auto’s en vrachtwagens en dergelijke die ons en onze spullen vervoeren.
Het eten en drinken van een paard
Paarden zijn planteneters en zij eten dus planten. Verder worden ze gevoerd met haver en hooi. Paarden houden ook van appels, brood en wortels en er zijn ook speicale paardensnoepjes in de winkel te vinden. Paarden drinken water en hebben hebben ongeveer 30 liter water per dag nodig.
Slapende paarden
Ook paarden slapen al kennen zij geen speciaal dag en nachtritme. Paarden kennen drie soorten slaap waarover je kunt vertellen tijdens je paarden spreekbeurt:
- Het indutten. Deze slaapfase duurt maar enkele minuten, maar het paard doet dit meerdere keren per dag. Tijdens dit indutten blijft het paard gewoon rechtop staan.
- Het slapen. Deze slaapfase duurt langer en hiervoor gaat het paard liggen. Overigens blijft het paard wel zijn hoofd rechtop houden en zijn zintuigen zijn nog minimaal actief.
- Een diepe slaap. Dit woord zegt het al: het paard valt in een diepe slaap en ontspant hier volledig voor.
Jagende katten
De kat is eigenlijk een roofdier en dat is ook terug te zien aan het lichaam van de kat, zoals bij andere katachtigen, zoals de leeuw en de tijger. Het lichaam is namelijk zo gebouwd dat de kat goed kan jagen en dat hij zijn vangst ook kan opeten. De kat heeft goede oren, een goed zicht en een goed gehoor, belangrijke zaken bij de jacht. Deze zintuigen zijn trouwens ook goed in de nacht, waardoor ze zowel overdag als vannacht goed kunnen jagen.
Ook de kat die thuis als huisdier gehouden wordt, jaagt. Heb je weleens gezien dat een kat op vogeltjes, visjes of muizen aan het jagen was? Dit komt vaak voor. Veel katten worden ook in huis genomen, omdat er bijvoorbeeld muizen zijn.
Het uiterlijk van katten
De kat heeft vier poten, een staart, een romp, een zachte vacht (meestal) en een kop. De oren van de kat staan rechtop en de kat kan deze bewegen, zodat de kat zijn oren naar het geluid toe kan bewegen. Hierdoor kan de kat goed horen.
Verder heeft de kat aan zijn voorpoten vijf tenen en aan zijn achterpoten heeft hij vier tenen. De binnenste tenen van de voorpoten staan wat hoger op de voorpoot en wordt gebruikt tijdens het vangen en het eten van de prooi. Een kat heeft scherpe nagels die hij kan intrekken en uit kan trekken. Ook heeft hij een zeer soepele ruggengraat waardoor de kat zeer lenig is.
Katten en hun plek
Katten zijn gewend om de omgeving waarin ze leven eigen te maken door hun territorium aan te geven. Hiermee waarschuwen ze andere katten om niet in hun omgeving te komen. Ze communiceren hiermee dus met andere katten. Ze doen dit door urine en uitwerpselen achter te laten en door te krabben aan dingen.
Het eten en het drinken van de kat
Katten eten hun prooi op als ze aan het jagen zijn. Maar katten die we thuis houden eten ook kattenbrokjes of andere kattenvoeding die bij de dierenwinkel of de supermarkt gekocht kan worden. Er wordt vaak gezegd dat katten melk drinken, maar dit kan beter niet aan de kat gegeven worden, want het is al gauw te vet voor een kat. Het is beter om de kat water te geven. Verder kun je ook kattensnoepjes kopen bij de bovenstaande winkels. Je kunt wat kattenvoer of snoepjes meenemen naar school om te laten zien tijdens je spreekbeurt katten.
Soorten katten
Wij kennen de kat vooral als huisdier. Er zijn drie soorten:
- Langharige katten
- Kortharige katten
- Katten zonder vacht
Weetjes over paarden
- Het grootste paard ter wereld weegt maar liefst 1300 kilo en is iets hoger dan 2 meter. Overigens is het paard nog niet uitgegroeid. Er wordt namelijk verwacht dat het paard nog 200 kilo zwaarder zal worden.
- Het kleinste paard ter wereld is een stuk kleiner. Dit paard is maar 44,5 cm hoog.
Feitjes over honden
- Ongeveer 20% van de Nederlanders hebben een hond als huisdier.
- De poten van een hond kunnen naar voren en naar achteren bewegen, maar mogen niet opzij bewegen, want dit is een zeer onnatuurlijke beweging voor de hond en hierdoor kunnen zijn poten uit de kom raken. Laat honden nooit zo op het ijs lopen.
- Wanneer honden puppy’s krijgen, krijgen ze vaak meerdere puppy’s tegelijk. Er was eens een hond die maar liefst 23 puppy’s tegelijk kreeg. Een leuk feitje voor je spreekbeurt honden.
- Vaak wordt er gedacht dat een hond niet samen met een kat als huisdier gehouden kan worden, maar dit klopt niet. Dit kan namelijk wel wanneer een jonge kat en een jonge hond samen met elkaar opgroeien. Honden en katten begrijpen elkaars lichaamstaal vaak niet en wanneer ze met elkaar opgroeien leren ze deze wel kennen. Naast een jonge kat en hond is het ook belangrijk dat de kat eerst gekocht wordt.
Feitjes over dolfijnen
- Dolfijnen hebben longen, zoals zoogdieren dat hebben en ze ademen via een blaasgat op hun bovenkant. Om adem te kunnen halen, moeten ze wel eerst boven water komen.
- Wanneer dolfijnen slapen, slapen ze niet zoals wij dat doen. Dolfijnen zijn namelijk in staat om maar voor de helft te slapen. Ze laten een deel van hun hersenen slapen, terwijl een andere deel wakker is. Ze slapen dus maar zijn tegelijkertijd ook wakker.
Handige feiten over katten
- Ooit gehoord dat een kat altijd op zijn pootjes terecht komt? Dit klopt. Een kat kan namelijk wanneer hij valt zichzelf omdraaien. Zo komt hij altijd op zijn pootjes terecht.
- Een kat slaapt heel veel, gemiddeld zo’n 17 uur per dag.
- Katten zijn bang voor water horen we vaak, maar wist je dat katten wel kunnen zwemmen? Ze worden wel snel moe, dus ze houden het niet zo lang vol, maar ze kunnen het wel.
- Vaak wordt er gedacht dat een hond niet samen met een kat als huisdier gehouden kan worden, maar dit klopt niet. Dit kan namelijk wel wanneer een jonge kat en een jonge hond samen met elkaar opgroeien. Honden en katten begrijpen elkaars lichaamstaal vaak niet en wanneer ze met elkaar opgroeien leren ze deze wel kennen. Naast een jonge kat en hond is het ook belangrijk dat de kat eerst gekocht wordt.